Medverkan på TV 4

I måndag inleddes Bok-SM, där vem som helst kan ställa upp med sitt manus och vinsten är ett förlagskontrakt. Erik Grundström, konstnärlig ledare på Skrivarakademin, gav sina bästa tips till författaraspiranter.

evag: Om ungefär halva boken är klar, kan man kontakta ett förlag då och presentera sin idé, eller måste man vänta tills hela är färdigskriven?
Erik Grundström: Dessvärre så kräver de flesta förlag färdiga manus. Du kan alltid försöka, men de kommer nog att svara att de vill ha det färdiga manuset.

Jenny: Hur kan man skildra en händelse från flera människors perspektiv utan att det blir rörigr?
Erik Grundström: Var tydlig, låt varje karaktär få utrymme innan du byter perspektiv. Hoppa inte flera gånger per sida. Du kan göra omlotttscener, alltså samma scen flera gånger ur olika karaktärers perspektiv.

Hanna: Om man inte bor i Stockholm, finns det någon möjlighet att studera på Skrivarakademin då?
Erik Grundström: Vi har kurser på distans.

Motema: Kan ett självbiografiskt manus med autentiska personer, miljöer och händelser och som flätas samman till en story, kallas självbiografisk roman? Motema
Erik Grundström: Jaa, det är en självbiografisk roman.

hans: Vilka är en författares viktigaste egenskaper?
Erik Grundström: Den viktigaste egenskapen är tålamod, att arbeta om och om igen. Ödmjukhet att inse att allt det man skriver inte är lysande. Mod, att våga ta ut svängarna.

David: Var hittar man ett förlag som kan vilja publicera en ung, debuterande författare?
Erik Grundström: Skaffa en tidskrift som heter Svensk Bokhandel, den finns på bibliotek. Där kan du se vilka förlag som finns och vilken utgivning de har. Men ett förlag som satsar på debutanter är Alfabeta,

Caroline: Hej Erik, jag har en idé till en story och en huvudperson men jag har aldrig skrivit förut och vet inte riktigt hur jag ska gå vidare, har du något bra tips? 
Erik Grundström: Sätt dig ner och skriv. Det finns ingen genväg. Bara att skriva och skriva om. Försök också lära dig hantverket genom att gå en kurs eller läsa dina favoritböcker och se hur de författarna gjort.

Konny: Ser du några trender i vilken sorts böcker som kommer att ges ut mer av i framtiden - vad vill förlagen ha? Är deckarbranschen mättad?
Erik Grundström: Vad jag tror är att hitoriska underhållnings/spänningsromaner är nästa stora trend. Deckare är nog lite mättad.

hans: Om man har orden och berättarlusten, är det då en bra idé att gå en skrivarkurs för att lära sig paketeringen? Eller vad tycker du?
Erik Grundström: Det är alltid bra att lära sig hantverket, få tips hur andra gjort om du gör det genom en kurs eller att läsaa mycket är ditt val.

Suss: Jag är 14 år. Kan jag bli författare?
Erik Grundström: Absolut. Det finns sådana som har debuterat så unga.

 

Suss: Vilka är de bästa tipsen när man har skrivkramp? (Alltså inte skrivkramp i handen utan när man har kört fast :P)
Erik Grundström: Skriv nåpgonting annart ett tag. Ge dig själva enkla kravlösa skrivövningar.

 

at: Finns det en efterfrågan på kokböcker? Vi är några mammor som är lite sugna på att ge ut en bok om lätta tips.
Erik Grundström: Inte mitt område riktigt. Men jag tror det alltid finns efterfrågan på det.

 

hans: Vem anser du är världens skickligaste författare?
Erik Grundström: Jag är själv mycket förtjust i William Faulkner.

 

amaryllis: jag håller på att skriva ensjälvbiografi om hur det är att leva som missbrukare jag drogade från jag var 12 till jag var 25 och har skrivit under hela tiden. hur ska jag gå till väga för att få den publicerad..?
Erik Grundström: Det finns en efterfrågan på spådana böcker.- Skriv den klart och vänd dig sedan till ett förlag som ger ut självbiografiska böcker, det gör de flesta.

 

David: Vad är Skrivarakademin?
Erik Grundström: Vi är en skola som funnits sedan 1992. Vi har skrivarkurser på alla nivåer och samtliga av oss som undervisar är också författare.

 

O: Hur mycket av en stor författare är talang och känsla mot inlärd berättar teknik? 
Erik Grundström: Du behöver både kunna hantverket, men också talang. Men talang kan du skaffa dig genom att skriva mycket och läsa mycket.

 

hans: Hur är en ultimata romanen upplagd? (Längd, struktur etc)
Erik Grundström: Det finns ingen ultimat roman. Dessvärre. Det viktiga är att den får det utrymme som krävs. Att man inte hastar igenom, eller pladdrar s´å den blir för lång för sin historia.

 

Motema: Hej! Måste titeln vara klar, då manuset skickas till ett förlag. Eller diskuteras det i samråd med manusavd. Motema
Erik Grundström: Nej, har du inte kommit på titeln så kan ni diskutera fram det.

 

theres: ungefär hur många sidor brukar man räkna med att en roman är på, som minst?
Erik Grundström: Ingen regel, men en 120 sidor är nog en bra tumregel.

 

Micke: Hur bör man tänka för att få dialoger att föra historien vidareoch inte bli så "träig" och tråkig?
Erik Grundström: Det viktiga då du skriver dialog är att dialogens viktigaste uppgioft är att gestalta fram relationen mellan de två som talar. Inte att föra handlingen framåt. Tänk också på att ett samtal i verkliga livet sälolan följer en rakj linje utan kränger fram och tillbaka. Tjuvlyssna på hur folk egentligen talar. Det kan du lära dig mycket av.

 

hans: Hur gör man om man har en bra idé och har skrivit ett utkast, men som är alldeles för långt. Finns det folk som kan hjälpa en att klippa ned manuset, eller måste man vända sig till ett förslag för det?
Erik Grundström: Du kan gå en ku7rs. Men det finns också manuscoacher på nätet. Sedan så har författarcentrum öst en sådan tjänst. Du hittar dem i telefonkatalogen.

 

Ingegerd: Ge mig tips på tre viktiga saker man ska tänka på när man skriver.
Erik Grundström: Hitta en bra historia. Som jag sa show dont tell. Visa berätta inte om. Och ge dig själv tid. Det tar tid att skriva en roman.

 

Suss: Hur kan man göra när man ska bearbeta sina texter (skriva om, lägga till, ta bort osv..)?
Erik Grundström: När du skriver om, korrekturläs inte. Tänkt på din text som ett levande material. När du skriver om, tänkt efter vad vill jag med detta. Alltså börja inte redigera för tidigt. Detta är en stor fråga och ett litet svar, dessvärre.

 

Suss: Om jag ska bygga ut en längre novell till en roman, hur ska jag tänka då?
Erik Grundström: Att romanen inte blir för tunn, hitta någon feler berättelsetråd, gärna en bihistoria som du kan fylla på med.

 

Suss: Om jag skriver en självbiografisk berättelse där vissa personer som finns i verkligheten är med, måste jag då ringa och fråga om jag får använda deras namn, berätta om verkliga händelser osv?
Erik Grundström: Skriv den klart. Låt sedan de berörda läsa den. Det är bättre. En del kan bli skraja om de inte vet vad som ska skrivas. Bättre då att visa, chansen är större att de godkänner då. Men tänk på att du har rätt till din egen historia.

 

Lars Granlund: Håller du själv på att skriva något just nu?
Erik Grundström: Jag håller för närvarande på med en roman. Och med detta får jag tacka för den här chattstunden.

 

Erik Grundström